Projekt ukončený:

Vytvorme filmovú rozprávku Rok Draka!

Míľnik 1/2

Sme na polceste, ale už môžme začať! <3

Získaných 0 € 485 €
5 000 €

Míľnik 2/2

Cítime sa ako v rozprávke a natáčanie je v plnom prúde! Ďakujeme

Získaných 0 € 485 €
10 000 €
 -
16 podporovateľov
Celkom sa zapojilo
30 €
Priemerná výška daru
100 €
Najvyšší dar
60 dní
Získané za
Viac o tomto projekte

Vytvorme filmovú rozprávku Rok Draka!

Míľnik 1/2

Sme na polceste, ale už môžme začať! <3

Získaných 0 € 485 €
5 000 €

Míľnik 2/2

Cítime sa ako v rozprávke a natáčanie je v plnom prúde! Ďakujeme

Získaných 0 € 485 €
10 000 €
Zakladateľ
Simona Müllerová
Dátum pridania
14. 2. 2024

Kde bolo, tam bolo…

Rok draka je prvou zo série rozprávok/večerníčkov a nesie jednoduché posolstvo: „Ak konáš s dobrými úmyslami, osud ťa odmení“. Je inšpirovaná dvoma dielami z úplne odlišných svetov, poviedkou Franza Kafku Císařské poselství a čínskym Tao Te Tingom. Spája ich postava Lotos, v hlavnej úlohe Adéla Gajdošová. 

Herečka Adéla sa narodila matke z Číny a otcovi z Českej republiky. Vizuálne je teda film založený na stretnutí týchto dvoch atmosfér a podporuje tak Adélinu performance.
Takéto stretnutia nepravdepodobných vonkajších a vnútorných krajín podporujú vo filme osobitú atmosféru a vytvárajú niečo nové a živé, čo môžeme pozorovať a stotožniť sa s tým v rámci nášho osobného vesmíru. Všetci to uvidíme po prvý raz.
Mozaiku v tomto filme dotvára to, že herci a neherci sa stávajú bytosťami, ktoré sú pre nich najprirodzenejšie (aj keď sú nadprirodzené). To je súčasťou dokumentárnej hodnoty filmu. Napriek silnej štylizácii zostáva v postavách a situáciách niečo reálne, prenesené z nášho sveta do fantázie rozprávky. Takto pristupujem k celému filmu – pracujem s určitým prirodzeným potenciálom protagonistov.

Scény vychádzajú z odrazov reality a zrkadlia silné spoločenské témy, no sú prerozprávané v obrazoch podnecujúcich fantáziu. Zobrazujú kontrasty dobro/zlo, šťastie/nešťastie či vina/nevina pomocou vyhranenej metaforickej formy.  Film je v podstate mimický a takmer bez slov. Silne však pracuje s hudobnou zložkou.

V súlade s náturou hercov pracujem aj s improvizovaným alebo spontánnym textom. V príbehu Lotos putuje z prázdnej pustiny a stretáva rôzne bytosti (Čarodějku, Motýlie sestry, Mudrca, Posla…), od ktorých sa dozvedá niečo o bytí. Postupne vidíme, že hoci je Lotos zmätená, vždy koná dobro a láskavosť, a tak je na konci príbehu, počas ktorého sa musí vyrovnať s týmto zmätkom a zažiť aj rôzne skúšky a útrapy, odmenená tým, že sa stane Cisárovnou a navždy vládne šťastnej krajine, ktorú vytvorila.

 
Dôležité je aj to, že rozprávka nadobúda nový význam a že dokáže osloviť dospelé aj detské publikum rovnako, ak nie hlbšie, ako ktorékoľvek iné dielo.

Rozprávka ako archetypálne dielo otvára dospelému divákovi dávno zabudnuté brány do vedomia a spomienok, ako aj do podvedomia. Vytvárame obrazy, ktoré sú nám nejakým spôsobom povedomé, a ladíme ich do svojho príbehu, aby v nás vyvolali emócie. Je pre nás dôležité vytvárať diela, ktoré každý pozorovateľ číta ako svoj vlastný príbeh a ktoré v ňom vyvolávajú jedinečné emócie a asociácie z jeho súkromného života.

Chceli by sme, aby každý príbeh v našej sérii príbehov trval približne 20 minút, a teda aby prípadne spadal do žánru večerníčkov. Našou snahou je vytvoriť príbeh, ktorý zostane nadčasový. Hľadáme preň špecifický filmový jazyk, pričom jeho priestor štylizujeme do vlastnej scénografie a kostýmov. Snažíme sa to robiť čo najvedomešie, aby sme pripravili pôdu pre ďalšie rozprávky v sérii. Rozprávky boli vždy súčasťou našej kultúry a dnes sú možno dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Dotýkajú sa totiž najhlbšej podstaty každého človeka. Nie je to príbeh, ktorý má imperatív, je to príbeh, v ktorom si človek triedi a porovnáva vlastné hodnoty a preferencie, sympatie a antipatie, a z ktorého, ak mu je dopriaty deň, si nakoniec môže vziať ponaučenie pre ďalší život.

Adéla sa narodila v roku draka čínskeho horoskopu.  

🐲

Ďakujeme všetkým darcom a dúfame, že náš film prinesie krásno do vašich duše! 


Šima Müllerová, režisérka

Kto za kampaňou stojí?

Štáb a herecké obsadenie


Obsadenie:

Lotos: Adéla Gajdošová
Mudrc: David Herzig
Posol: Albert Romanutti
Joy a Felix: Zuzana Stivínová a Lukáš Čermák
Bieli ako sochy: Zuzana Müllerová a Tomáš Sean Pšenička
Bela (Čarodejnica): Martina Znamenáčková
…a ďalší

Réžia: Šima Müllerová
Kamera: Šima Müllerová 
Strih: Sebastián Kučkovský
Zvuk: Klára Ondráčková
Masky: Anna Martynenko
Kostýmy: Františka Zahrádková 
Hudba: Albert Romanutti
Producentka: Anneta Furdecká 
Dramaturgia: Jan Foukal

Šima Müllerová (*1999) je režisérka, audiovizuálna umelkyňa a rozprávkarka. Študovala fotografiu na Royal Academy of Art v Haagu a v súčasnosti študuje na Katedre dokumentárnej tvorby na pražskej FAMU. Vo svojej tvorbe sa pohybuje na hrane reality a ponúka jej východiská prostredníctvom fantazijných obrazov. Radšej než pozorovanú skutočnosť skúma rozličné obrazy vnútorných realít a iné nehmatateľné priestory. Vo svojich filmoch pracuje výrazne s hudobnou zložkou a preniká tiež do sveta videoklipov.

Filmografia

 Sluneční Stvoření, 2023, dokumentárny film
Svatá páteř, 2022, krátky experimentálny
Ohromná síla úžasná, 2021, dokumentárny experimentálny
Dear Deer, 2021, krátky experimentálny
Letuchini, 2021, krátky experimentálny

Bruised Knees (Erika Rein & Isama Zing), 2024, hudobný videoklip
Night Rider (Bert & Friends), 2023, hudobný videoklip
Stripklub (Prezident Lourajder), 2021, hudobný videoklip

&

Anneta Furdecká (*1993) študovala na FAMU v Prahe (produkcia) a na Katedre filmových štúdií Karlovej univerzity. V súčasnosti pracuje na vlastných projektoch ako začínajúca nezávislá filmová producentka. Jej filmy Vyměnila jsem si výměnu (2018, r. Luboš Kučera) a Vymezení (2020,r. Tereza Vejvodová) boli uvedené a ocenené na českých festivaloch (MFDF Jihlava, Prague Shorts Film Festival) a medzinárodných festivaloch (Slamdance, PÖFF Shorts, VAEFF NY, Tous Courts, Žubroffka, Riga, Cineast, Prague shorts a i.).

Anneta je fascinovaná poloexperimentálnymi formami filmového rozprávania a vyhľadáva originálne projekty. Do jej portfólia patrí aj animovaná esej Sociální krychle (2018, r. Bety Suchanová), koprodukčný dokumentárny film Fioretta (2022, r. Mathew Mishory, USA) či krátke filmy Za hlasem (2020,r. Natália Antoňáková) a experimentálny Roselyne (2021,r. Tereza Vejvodová a Cecile da Costa). V súčasnosti Anneta spolupracuje s nutproduction na dokumentárnych projektoch a na vývoji krátkeho animovaného filmu Geniův sen (r. Martin Búřil).

Filmografia

Géniův sen, 2022, krátky animovaný film, réžia. Martin Búřil
Fioretta, 2022, dokumentárny film, r. Matthew Mishory, koprodukcia USA 
Roselyne, 2021, krátkometrážny experimentálny, r.Tereza Vejvodová 
Vymezení, 2020, krátky experimentálny, réžia: Mgr.  Tereza Vejvodová
Za hlasem, 2020, krátkometrážny, réž. Natália Antoňáková
Sociální krychle, 2019, krátky animovaný film, réžia: Mgr. Bety Suchanová 
Vyměnila jsem si směnu, 2019, krátky film, réžia: Mgr. Luboš Kučera
Pes, 2015, krátky film, réžia: Mgr. Robert Sklenář
Josef K, 2013, krátky dokumentárny film, réžia: Mgr. Robert Sklenář

Na čo peniaze využijeme?

K tomu, aby mohol vzniknúť film výtvarných kvalít potrebujeme vašu pomoc! 

Radi točíme na filmový materiál a tentokrát to nebude výnimka: kazety mini DV a 16mm filmy sú ale pomerne nákladné a tiež je nákladná ich postprodukcia.

Ďalej vytvárame vlastnú scénografiu, kostými a masky, ktoré budú originálnymi dielami pre film a radi by sme ich vyrobili v čo najdokonalejšej podobe, profesionálnym procesom a z kvalitných materiálov.

Chcete zakladateľovi projektu niečo odkázať?

Pre zobrazenie či pridanie odkazu musíte byť prihlásený na Facebooku a mať vo svojom prehliadači povolené cookies tretích strán.

Čo je to Donio?

Donio je miesto, kde má každý možnosť jednoducho získať financie na zmenu svojho príbehu alebo na ňu iným prispieť. Zakladateľom vždy odovzdávame 100% získanej sumy.

Ako je možné, že odovzdávate 100% získanej sumy?

Naším cieľom je pomáhať naplno všetkým, ktorí to potrebujú. Vytvorenie kampane na Donio je preto bezplatné. Náš chod hradíme z dobrovoľných darov od podporovateľov, nie z provízií od zakladateľov kampaní. Ďakujeme za ne, sú pre nás nielen veľká finančná pomoc, ale i gesto, že to, čo robíme, vám dáva zmysel.

Naozaj si u vás môžem vytvoriť kampaň na čokoľvek?

Donio ako jediná slovenská platforma pomáha získať financie na čokoľvek. Či už potrebujete financovať liečbu choroby, podporiť blízky útulok, rozbehnúť komunitnú záhradu alebo komerčný predpredaj produktu, kampaň môžete vytvoriť ako fyzická i právnická osoba. Samozrejme, každá kampaň musí byť v súlade s naším Etickým kódexom a Pravidlami používania.

Akú záruku mám, že prostriedky nebudú zneužité?

Pred spustením overujeme identitu každého zakladateľa kampane. Takmer s každým sme v intenzívnom kontakte a na posúdenie dôveryhodnosti kampane žiadame predloženie dokumentov, ktoré potvrdzujú účel výzvy či skutočnosti uvádzané vo výzve. Po skončení kampane od zakladateľov kampaní vyžadujeme aktualitu pre podporovateľov, ako boli získané prostriedky využité. Pri Naštartuj projekt navyše využívame overenie subjektu treťou stranou a dbáme na to, aby boli odmeny doručené tak, ako bolo v kampani sľúbené.

Nemôžem prispieť anonymne? Prečo na prispenie potrebujete moje údaje?

Vždy potrebujeme aspoň váš e-mail, aby sme naň poslali potvrdenie o platbe. Tiež naň budete dostávať informácie o tom, ako sa darí podporenej kampani. Ak ste si vybrali za svoj príspevok aj fyzickú odmenu, potrebujeme aj vaše ostatné kontaktné údaje pre jej odoslanie zakladateľom kampane.

Prečo mi od vás neprišla žiadna faktúra?

Donio nemôže vystavovať faktúru za váš príspevok na Naštartuj projekt, iba generovať Zmluvu o podpore projektu. Ak pre potreby vášho účtovníctva potrebujete aj faktúru, obráťte sa s touto požiadavkou na zakladateľa projektu.

Kedy môžem očakávať svoju odmenu?

Zodpovednosť za odosielanie odmien a komunikáciu o nich má zakladateľ kampane. Ak nie je uvedené inak (napr. špecifikované v odmene), zakladateľ má na odoslanie odmien podporovateľom 90 dní. Odmeny nie je možné vyzdvihnúť v kancelárii Donio v Novej Cvernovke.

Po odoslaní príspevku mi od vás neprišiel žiaden e-mail. Čo mám robiť?

Vo svojom e-mailovom klientovi sa pozrite do kategórie Ostatné. Alebo skontrolujte priečinok Spam. Ak nie je ani tam, ozvite sa nám na ahoj@donio.sk a spolu to vyriešime.

Od prispenia ubehlo už 24 hodín a moju platbu stále nevidím. Je to normálne?

Ak ste zvolili platbu kartou, mala by sa v prehľade kampane zobraziť hneď po prispení. Ak ste zvolili platbu prevodom, váš príspevok sa pripíše až v momente, keď peniaze prídu na účet. V prípade, že ste odoslali inú čiastku alebo ste nezadali variabilný symbol, musíme váš príspevok manuálne spárovať. To môže trvať aj týždeň.

Nepodarilo sa mi urobiť platbu kartou zo zahraničia, čo s tým?

Ak máte ťažkosti uskutočniť platbu zo zahraničia, môže byť chyba na strane platobnej brány, ktorá špeciálne zahraničné platobné karty neprijíma. Ak zvolíte platbu prevodom, môžete použiť službu Wise, ktorá má výhodnejšie poplatky.

Kampaň nezískala cieľovú sumu. Čo sa bude diať s mojimi peniazmi?

Ak sa ukončenej kampani nepodarila dosiahnuť želaná cieľová čiastka, ešte to neznamená, že peniaze zakladateľ nezíska. Pri vyplácaní sa riadime pravidlami jednotlivých druhov kampaní. Pri Dobročinných výzvach je podmienkou vyplatenia financií zakladateľovi kampane dosiahnutie minimálnej čiastky 200 € alebo dosiahnutie prvého kampaňového miľníka (ak kampaň pracovala s miľníkmi). Pri Naštartuj projekt je podmienkou vyplatenia dosiahnutie prvého kampaňového miľníka. Ak kampaň spĺňa podmienky, zakladateľovi vyplatíme získanú čiastku v plnej výške. Pokiaľ kampaň nedosiahla ani minimálnu čiastku potrebnú na vyplatenie, príspevky do 14 pracovných dní vrátime späť darcom priamo na účet alebo na platobnú kartu.

Milý darca
30 €  •  14. 3. 2024 6:40
Darca, ktorý je za každú dobrosť
10 €  •  13. 3. 2024 14:59
Láskavý darca
50 €  •  2. 3. 2024 20:55
Štedrý darca
20 €  •  2. 3. 2024 20:51
Dobrosrdečný darca
100 €  •  20. 2. 2024 18:56
Obycajny darca
50 €  •  19. 2. 2024 16:56
Štedrý darca
20 €  •  16. 2. 2024 21:49
Darca, ktorý je za každú dobrosť
10 €  •  16. 2. 2024 17:13
Štedrý darca
10 €  •  16. 2. 2024 12:30
Štedrý darca
20 €  •  16. 2. 2024 11:03
Prokop P.
5 €  •  16. 2. 2024 9:54
🐉🌖
Veľkorysý darca
20 €  •  15. 2. 2024 22:22
Milý darca
100 €  •  15. 2. 2024 21:14
Láskavý darca
10 €  •  15. 2. 2024 21:08
Láskavý darca
20 €  •  15. 2. 2024 21:02
Láskavý darca
10 €  •  15. 2. 2024 20:51

Premýšľate ako pomôcť ešte viac?

Založte si vlastnú darcovskú výzvu a podporte tento príbeh spolu s priateľmi v rámci narodeninovej oslavy, vo firme alebo na športovej akcii.

Ako funguje Darcovská výzva

  1. Pridajte Darcovskú výzvu – vymyslite vlastný názov a napíšte krátky úvod, prečo vás zaujal príbeh, ktorý ste sa v Darcovskej výzve rozhodli podporiť.
  2. Zdieľajte ju s priateľmi, kolegami či vo svojej komunite, aby sa do pomoci mohlo zapojiť čo najviac prispievateľov.
  3. Získané financie priradíme ku kampani, ktorú ste sa rozhodli podporiť v 100 % výške.

Pri tejto kampani nejde Darcovkú výzvu pridať, pretože kampaň už bola ukončená.

Vyberte si odmenu

Naštartuj projekt je určený zakladateľom zaujímavých nápadov, ktorým môže podporením kampane pomôcť ktokoľvek. Kampane na Naštartuj projekt nie sú realizované podľa zákona o verejných zbierkach, ktorý zahŕňa iba verejnoprospešné aktivity. Viac si môžete prečítať v našich Pravidlách používania.

Chcete Naštartovať projekt? Sme za každú dobrosť.

Vytvoriť kampaň

Podporte projekt a získajte atraktívnu odmenu